Over Zeeland


70 kilometer zandstrand

Deze provincie in het zuidwesten van Nederland bestaat uit een aantal schiereilanden en heeft daarom heel veel stranden en vertier in en om het water. Wie denkt aan een vakantie of een weekendje weg in Zeeland, denkt aan het 70 kilometer zandstrand langs de Noordzee. Maar Zeeland telt alles bij elkaar 650 kilometer kust. En geen kilometer is gelijk, Zeeland is geen moment hetzelfde het is een land met veel contrasten. En de zeewind en de bijzonder luchten zorgen de hele dag door voor een andere belichting. De zonsondergang kan zelfs adembenemend zijn aan de Zeeuwse kust! Eveneens zijn de verschillende binnenlanden fascinerend te noemen. Zeeland is een eilandenrijk ,het ligt middenin de zee . Geen wonder dat strandgangers en andere watersportliefhebbers Zeeland weten te vinden. Het Noordzeestrand en de zeer uitgestrekte kustlijn aan de Banjaard zijn beiden zeer zeker de moeite van een stranddagje waard. Het strand aan de Banjaard in Kamperland is onlangs verkozen als schoonste strand van Nederland. Daarnaast is het er tevens heerlijk zwemmen bij vloed of wandelen langs de waterlijn of over de duinpaden. In Zeeland zijn de stranden veel rustiger en weidser dan elders. Zeeland kent lange rechte stranden en daarnaast ook kleinere strandjes aan baaitjes of langs het Veerse Meer. Ook vlakbij Watervliet (2 km) is het aan het kleine baaitje in Geersdijk ('t Geersdijkse kaaitje) zeer goed vertoeven een aanrader met kleine kinderen.

Fietsen

Zeeland is fantastisch om per fiets te ontdekken. Er zijn diverse plaatsen waar je ook fietsen kunt huren. Zelfs bakfietsen en tandems behoren tot de mogelijkheden. Ook zijn er diverse fietscafe’s, waar je niet alleen een sanitaire stop kunt maken, maar ook een drankje en een hapje kunt doen terwijl je elektrische fiets wordt opgeladen.

Op Noord-Beveland is het mooi en fijn fietsen. Bijzonder zijn de buitendijkse fietspaden langs de oevers, bijvoorbeeld vlakbij de Oosterscheldekeringen bij Kats. Daar heb je vergezichten over het water met in de verte andere Zeeuwse eilanden. Of langs de buitenoevers van de Oosterschelde en het Veerse Meer met een prachtig uitzicht over het water.

Eveneens is het fietsen door de duinen bij Oostkapelle en Domburg of door de duinen bij Burg-Haamstede een buitengewone belevenis te noemen.

Het VVV adres Veerweg 40 te Kamperland biedt fietskaarten op maat of de mogelijkheid om via een sms dienst van de plaatselijke VVV een route op je telefoon te volgen.


Watersport

Je kunt het niet bedenken of het is te vinden in Zeeland. Varen, waterskiën, wakeboarden , zeilen, roeien, jetskiën, golf-en kitesurfen, windsurfen, of kano varen. Alles behoort tot de mogelijkheden. Het kiten is op de hoge golven van Neeltje Jans en de Brouwersdam voor vele kitesurfliefhebbers sensationeel.


Duiken en vissen

De Oosterschelde, de Grevelingen maar ook het Veerse Meer is voor vele duikers het summum. Een prachtige, mysterieuze schoonheid vind je onder de waterspiegel van de Oosterschelde. Een wondere onderwaterwereld met planten en dieren in schitterende vormen en kleuren.  Op en in de zandige bodem leven brokkelsterren,platvissen, schelpdieren en allerlei soorten wormen. Tussen de stenen van dammen en dijken leven de krabben en kreeften. Een wondere onderwaterwereld met planten en dieren in schitterende vormen en kleuren.  En voor degene die liever droog blijft kan vissen vanaf het strand, de zeedijk of vanaf de boot.


Deltapark Neeltje Jans en Oosterscheldekering

De Oosterscheldekering is het grootste en beroemdste deltawerk en verbindt de eilanden Schouwen-Duiveland met Noord-Beveland. Een staaltje watermanagement waarbij behoud van veiligheid en unieke getijdennatuur samen komen. Deltapark Neeltje Jans is een informatie- en attractiepark over de deltawerken. Eerst was er alleen een educatief centrum, maar later hebben ze er (water)attracties en zeedieren aan toegevoegd. Er zijn zelfs educatieve zeehondenshows te bewonderen. Vanaf een rondvaartboot kunt u de deltawerken van dichtbij bewonderen.

https://www.neeltjejans.nl/


Middelburg

Er zijn veel monumenten te bezichtigen in deze stad. Maar waar je eigenlijk niet omheen kan is de “Lange Jan”. Deze Abdij van Middelburg is met zijn 91 meter hoge toren het symbool van Middelburg. Deze toren is ongeveer tot de helft te beklimmen via zo’n 207 treden.

Veere

Veere was eens een machtige handelsstad aan het Veerse gat. Nu is Veere een prachtig stadje aan het Veerse meer. De rijk beladen schepen uit Schotland hebben plaats gemaakt voor jachten in de havens. De pakhuizen en oude straatjes waar je heerlijk kunt ronddwalen herinneren nog aan de glorietijd van dit stadje. In Veere vind je veel authentieke winkeltjes, diverse kledingzaken en cadeau- en souvenir winkeltjes. De winkels in Veere zijn ook op zondag geopend.

Zierikzee

Deze hoofdplaats van de gemeente Schouwen Duiveland staat bekend als monumentenstad. Er zijn ook korenmolens te bewonderen, waaronder korenmolen “De Hoop”. Verder zijn er drie stadspoorten, een stadhuis en is er een oude haven. Het bekendste monument is de “Sint-Lievensmonstertoren” die ook wel de dikke toren wordt genoemd.

Het Arsenaal

Dit piraten museum in Vlissingen staat bol van spannende avonturen. Er is een heuse zeeslag te ervaren aan boord van een scheepssimulator. Ook vind je er een schelpenschatkamer, zeelab, kraamkamer en Zeeland’s grootste verzameling zeedieren.

Wandelen en ruitersport

Door de duinen, maar ook door de bossen achter duinen op zowel Schouwen Duiveland, Noord Beveland en Walcheren zijn prachtige wandelpaden maar ook ruiterpaden aangelegd. In Natuurgebied Oranjezon liggen vele wandelpaden die dit gebied tot een heerlijk wandelgebied bij uitstek maken. Daarnaast is het eveneens leuk wandelen aan de boulevard van Vlissingen, een bezoekje waard is het nieuwe gedeelte bij het Arsenaal aan de kade met veel gezellige restaurantjes.

Wandelen en fietsen op Noord-Beveland

Er zijn 3 routes op en rondom Noord-Beveland; Route 1 MP3-Route ‘Omringd door water’ deze themaroute kan aan de hand van geluidsfragmenten beleefd worden. Afstand 23 km. Route 2 Oud Noord-Beveland Colijnsplaat-Kats. Afstand 23.8 km. Route 3 De strijd tegen het water Kortgene-Geersdijk. Afstand 30.6 km. www.fietsnetwerk.nl/fietsroutes/fietsen-op-noord-beveland/

Natuur en recreatie Noord-Beveland

Noord-Beveland heeft een prachtig uitgestrekt buitengebied. Al wandelend en fietsend kunt u ook hier genieten van het prachtige landschap met haar inlagen en dijken.

Slider