Over Zeeland


De Zeeuwse Kust

De Zeeuwse kust heeft door al zijn eilanden en schiereilanden maar liefst 70 kilometer strand en 650 kilometer kust. Het strand de Banjaard op maar 7 kilometer afstand van Watervliet is diverse keren uitgeroepen als schoonste strand van Nederland en biedt uitzicht op de bekendste Delta Werken de “Oosterschelde kering Op loop/fietsafstand 2 kilometer bevindt zich een klein strandje aan het Veerse Meer, het “Geersdijkse Kaaitje” een perfecte plaats om de kleintjes aan het water te laten wennen. Het Natuurpark de Oosterschelde bevindt zich op fietsafstand 5 kilometer vanaf Watervliet, met het schoonste water van Europa.

Fietsen

Fietsen
Op Noord-Beveland is het mooi en fijn fietsen. Nagenoeg zijn alle dorpen verbonden door fietspaden, waardoor het veilig fietsen is. Daarnaast is er voor een groot gedeelte buitendijks een fietspad aangelegd, vooral aan de noordkant van Noord-Beveland heeft men een prachtig uitzicht over de Oosterschelde. Aanraders zijn ook de fietstochten door Walcheren met name de duinen bij Oostkapelle en het duingebied op de kop van Schouwen Duiveland bij Burgh-Haamstede.
Voor fietsroutes VVV Veerweg 40 te Kamperland en via internet fietsroutes Noord-Beveland


Watersport

Je kunt het niet bedenken of het is te vinden in Zeeland. Varen, waterskiën, wakeboarden , zeilen, roeien, jetskiën, golf-en kitesurfen, windsurfen, of kano varen. Alles behoort tot de mogelijkheden. Het kiten is op de hoge golven van Neeltje Jans en de Brouwersdam voor vele kitesurfliefhebbers sensationeel.


Duiken en vissen

Duiken
Een prachtige, mysterieuze schoonheid vind je onder de waterspiegel van de Oosterschelde. Een wondere onderwaterwereld met planten en dieren in schitterende vormen en kleuren. Op en in de zandige bodem leven krabben, kreeften, brokkelsterren, platvissen, schelpdieren en allerlei soorten wormen.
Op een steenworp afstand kan je duiken aan het Geersdijkse Kaaitje in het Veerse Meer. De dichtbegroeide habitat voor zeenaalden, zeedonderpadden, krabben, kreeften en heremietkreeften.
Vissen
Vanaf de kant kan je in de Oosterschelde vissen. Je maakt er in de zomer vooral kans op zeebaars en geep. Vanaf het strand kun je in de winter goed, wijting, schar en bot vangen. In de zomermaanden kan je goed zeebaars, bot en tong vangen. Voor het Veerse Meer heb je een vergunning nodig.
In de vijver op Watervliet kun je prima vissen op karper en voorn.


Deltapark Neeltje Jans en Oosterscheldekering

De Oosterscheldekering is het grootste en beroemdste deltawerk en verbindt de eilanden Schouwen-Duiveland met Noord-Beveland. Een staaltje watermanagement waarbij behoud van veiligheid en unieke getijdennatuur samen komen. Deltapark Neeltje Jans is een informatie- en attractiepark over de deltawerken. Eerst was er alleen een educatief centrum, maar later hebben ze er (water)attracties en zeedieren aan toegevoegd. Er zijn zelfs educatieve zeehondenshows te bewonderen. Vanaf een rondvaartboot kunt u de deltawerken van dichtbij bewonderen.

https://www.neeltjejans.nl/


Middelburg

Er zijn veel monumenten te bezichtigen in deze stad. Maar waar je eigenlijk niet omheen kan is de “Lange Jan”. Deze Abdij van Middelburg is met zijn 91 meter hoge toren het symbool van Middelburg. Deze toren is ongeveer tot de helft te beklimmen via zo’n 207 treden.

Veere

Veere was eens een machtige handelsstad aan het Veerse gat. Nu is Veere een prachtig stadje aan het Veerse meer. De rijk beladen schepen uit Schotland hebben plaats gemaakt voor jachten in de havens. De pakhuizen en oude straatjes waar je heerlijk kunt ronddwalen herinneren nog aan de glorietijd van dit stadje. In Veere vind je veel authentieke winkeltjes, diverse kledingzaken en cadeau- en souvenir winkeltjes. De winkels in Veere zijn ook op zondag geopend.

Zierikzee

Deze hoofdplaats van de gemeente Schouwen Duiveland staat bekend als monumentenstad. Er zijn ook korenmolens te bewonderen, waaronder korenmolen “De Hoop”. Verder zijn er drie stadspoorten, een stadhuis en is er een oude haven. Het bekendste monument is de “Sint-Lievensmonstertoren” die ook wel de dikke toren wordt genoemd.

Het Arsenaal

Dit piraten museum in Vlissingen staat bol van spannende avonturen. Er is een heuse zeeslag te ervaren aan boord van een scheepssimulator. Ook vind je er een schelpenschatkamer, zeelab, kraamkamer en Zeeland’s grootste verzameling zeedieren.

Wandelen en ruitersport

Door de duinen, maar ook door de bossen achter duinen op zowel Schouwen Duiveland, Noord Beveland en Walcheren zijn prachtige wandelpaden maar ook ruiterpaden aangelegd. In Natuurgebied Oranjezon liggen vele wandelpaden die dit gebied tot een heerlijk wandelgebied bij uitstek maken. Daarnaast is het eveneens leuk wandelen aan de boulevard van Vlissingen, een bezoekje waard is het nieuwe gedeelte bij het Arsenaal aan de kade met veel gezellige restaurantjes.

Wandelen en fietsen op Noord-Beveland

Er zijn 3 routes op en rondom Noord-Beveland; Route 1 MP3-Route ‘Omringd door water’ deze themaroute kan aan de hand van geluidsfragmenten beleefd worden. Afstand 23 km. Route 2 Oud Noord-Beveland Colijnsplaat-Kats. Afstand 23.8 km. Route 3 De strijd tegen het water Kortgene-Geersdijk. Afstand 30.6 km. www.fietsnetwerk.nl/fietsroutes/fietsen-op-noord-beveland/

Natuur en recreatie Noord-Beveland

Noord-Beveland heeft een prachtig uitgestrekt buitengebied. Al wandelend en fietsend kunt u ook hier genieten van het prachtige landschap met haar inlagen en dijken.